Recent Posts

marți, 22 octombrie 2013

VARZA A LA CLUJ


Ca sa inauguram www.teoskitchen.ro m-am gandit sa fac una din retetele mele preferate, care nu a ajuns inca pe blog in varianta clasica, ci numai in varianta cu pui. Dar varza a la Cluj de azi e fix asa cum am invatat sa o fac de la mama, care a invatat, bine-si-inteles, de la Buni Sia. Este o mancare destul de grea, nu zic nu, dar asa se gateste in Ardeal si o data la catva timp, cum e acum cand trebuie sa ne bucuram de varza noua, chiar merita incercata.
Ingrediente:
- 2 verze noi mai mici si indesate
- 2 cepe albe
- 500g carne tocata de porc (sau amestec porc-vita)
- o cana de orez
- ulei de floarea soarelui
- 500ml piure de rosii (puteti folosi passata)
- 400ml bulion sau suc de rosii
- cimbru uscat
- o legatura marar verde
- sare si piper dupa gust
- boia dulce
Ingrediente
Taiem ceapa marunt si o calim in ulei incins. Nu e nevoie de foarte mult ulei, pentru ca si carnea de porc va lasa grasime, sunt de ajuns 2 linguri pentru inceput. Cand ceapa e translucida, punem carnea tocata, condimentam dupa gust cu sare, piper, boia si cimbru uscat si amestecam bine. Carnea trebuie sa isi schimbe complet culoarea. Cand e frumos rumenita, tragem de pe foc. Intre timp, tocam varza noua, nu foarte marunt (nu o dati pe razatoare, nu isi va mai pastra tinuta) si o punem intr-un vas mare. O saram bine si o strangem in maini pentru a-si lasa apa. Intr-ocratita mare, punem ulei cat sa acopere fundul cratitei si calim varza (stoarsa de apa in exces). Varza trebuie sa fie moale cand tragem tigaia de pe foc. Condimentam sare cu cimbru uscat, sare, piper si mararul tocat marunt. Asta e secretul verzei a la Cluj, toate ingredientele trebuie sa fie aproape gatite cand intra la cuptor, asa ca nu uitati sa spalati si orezul in mai multe ape si apoi sa il fierbeti. Nu trebuie sa fie perfect fiert, dimpotriva, e de preferat sa fie inca putin crocant inainte de a-l scurge bine de apa in care a fiert.
Pe fundul unui vas mare de ceramica (puteti folosi si o tava, un vas termorezistent sau un vas roman) puneti 2-3 linguri de ulei si 3-4 linguri sos de rosii, pentru a acoperi bine fundul vasului. Punem apoi un strat de varza (1/2 din cantitatea de varza calita). Intindem stratul inform, apoi punem tot orezul si il intindem intr-un strat uniform. Punem deasupra sos de rosii (1/2 din canitatea de piure de rosii( si condimentam cu sare si piper dupa gust.
Urmeaza sa punem apoi toata carnea, o intindem uniform, punem din nou sos de rosii (tot sosul ramas) si ultimul strat de varza. Peste ultimul strat de varza turnam unifom bulionul. Dam vasul la cuptor, il setam pe 180°C si lasam varza la cuptor 40-45 minute sau pana tot lichidul s-a evaporat si varza e usor rumenita. Asa suntem siguri ca putem scoate varza intr-o bucata perfecta pentru servire si ca straturile se vor mentine.
Cam asta e la final varza a la Cluj! Sincera sa fiu, de cand sunt la dieta nu am poftit la foarte multe, dar langa varza asta, nu mi-a fost usor sa stau! Miroase foarte bine si daca ii pui si un pic de smantana alaturi, chiar nu ii mai porti rezista! A fost si mai buna pentru ca am folosit ulei de floarea soarelui de prima presaa, adus de la tara. Nu va puteti imagina cat e de bun si de aromat!
Varza a la Cluj
Si daca tot am zis de ulei de la tara, sa va arat si cum ar arata varza a la Cluj servita la Buni Sia, in loc de servirea “de orasean” pe care v-am prezentat-o eu. Sa va fie de bine!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu