Recent Posts

sâmbătă, 19 octombrie 2013

SARMALE CU VARZA DULCE

Sarmale cu varza dulce

reteta sarmale,sarmale cu varza dulce,bulion
Cel mai mult imi palc sarmalele cu varza acra, fara nici un dubiu. Dar, de primavara pana toamna cand nu prea am de unde sa scot varza acra buna, facem sarmale cu varza dulce, acrite cu bulion de rosii. Sigur, nici sarmalele in foi de vitanu sunt de neglijat in aceasta perioada.

Ingrediente
1 kg de carne toacata de porc sau amestec porc+vita
1 varza mare
1 legatura generoasa de marar
aprox 10 bete de marar uscate sau proaspete
4-5 lingurite de boia dulce de buna calitate
1/2 lingurita piper negru macinat
2-3 cepe de marime medie
jumatate de cana de orez basmati (sau de care aveti)
o crenguta de cimbru sau/si cimbru macinat
300 ml bulion
optional 3-4 bucatele de afumatura de orice fel 
Varza dulce, pentru a putea fi folosita la sarmale, trebuie oparita in prealabil. Nu de alta, dar altfel nu vom putea deprinde frunzele fara sa le rupem si nici nu vom putea impacheta sarmalele daca nu sunt moi.  Nu va speriati ca nu-i mare filozofie. Puneti o oala  (in care sa incapa varza) pe jumatate plina cu apa, la fiert. Se poate adauga si putina sare. Pana apa da in clocot, scoteti cu un cutit ascutit cat de mult puteti din cotorul verzei.Ccand apa a inceput sa fiarba, introduceti cu grija varza in ea. Apoi, cu ajutorul unei furculite, desprindeti usor frunza cu frunza si le scoateti pe o farfurie. Cand incep sa se inmoaie frunzele se desprind foarte usor de varza si devin mai maleabile. Atentie, nu le lasati prea mult, pentru ca se vor rupe. Cam asta este tot.
Ceapa se curata se toaca cat mai marunt si se caleste in putin ulei pana se inmoaie. Se amesteca cu carnea. Se mai adauga: boiaua, piperul, marar proaspat (sau congelat) taiat marunt si orezul. Pentru un gust mai deosebit, orezul poate fi prajit putin, impreuna cu ceapa inainte de al amesteca cu carnea. Se mai poate adauga si cimbru macinat sau maruntit dar, foarte putin pentru ca are un gust foarte puternic. Mie personal imi place sa il adaug sub forma de crenguta printre sarmale. Mararul si cimbrul nu trebuie sa lipseasca.
Dupa ce am amestecat bine compozitia, umplem frunzele de varza si le impchetam in asa fel incat sa nu se desfaca la fiert. Mai jos, aveti, in imagini una din modalitatile de impachetare. 
Pe fundul oalei in care le vom fierbe, asezam betele de marar. Deasupra lor asezam un strat de funze mari de varza (aici putem folosi frunzele prea mari, prea groase, sau rupte.) Facand acest aranjament, nu va trebui sa scuturati sarmalele in timpul fiertului pentru a nu le arde. Pe acest pat de bete si frunze cladim sarmalele, aruncand printre ele, crengute de cimbru si/sau bucatele de afumatura. Deasupra lor asezam un alt strat de frunze de varza. Cand ati terminat aranjamentul, turnati incet apa cat sa le acopere si sa le depaseasca cu vre-o doua degete. Puneti la fiert la foc mic (este foarte important ca focul sa fie mic) pentru inceput cu un capac asezat pe o parte.
Durata de fierbere variaza in functie de cat de repede fierbe varza., insa sigur nu va fi mai putin de o ora- o ora si jumatate. Nu mai adaugati apa chiar daca scade.

La final, dupa ce varza, orezul si carnea sunt fierte (gustati) adaugati bulionul. Cantitatea nu este batuta in cuie. Puiteti sa puneti chiar si jumatate de litru de bulion, daca acesta nu este prea concentrat. De asemenea puteti sa mai aruncati inauntru si niste felii de rosii proaspete.

Sarmalele se servesc fierbinti cu smantana daca va place! Pofta buna!



 reteta sarmale,sarmale cu varza dulce,bulion reteta sarmale,sarmale cu varza dulce,bulion reteta sarmale,sarmale cu varza dulce,bulion
You might also like:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu