Recent Posts

sâmbătă, 12 octombrie 2013

NECTAR DIN FRUCTE

M

'
Mod de preparare

PREPARAREA NECTARURILOR DIN FRUCTE


SPALAREA FRUCTELOR


Practic spalarea se face pana cand prin compararea apei de la ultima spalare cu o apa potabila nu exista nici o diferenta de lipiditate.


ZDROBIREA FRUCTELOR


Zdrobirea se realizeaza prin taierea fructelor pentru scoaterea samburilor , taierea in felii este suficienta avand in vedere ca in continuare fructele se oparesc. Pentru ca oparirea sa se faca mai profund si intr-un timp scurt ,fructele se taie in bucati cat mai mici.


OPARIREA FRUCTELOR


Pe masura ce se obtine zdrobitura de fructe se introduce in vase emailate sau de inox .La inceperea operatiunii de oparire se poate adauga putina apa,un strat de 2-3 cm in vas,pentru a nu se arde zdrobitura ,la inceperea incalzirii pana cand fructele cedeaza sucul. Incalzirea zdrobiturii de fructe se poate face pana aproape de temperatura de fierbere .


Se va evita fierberea in clocot pentru a nu se pierde aroma naturala a fructului.


Se mentine pe foc pana se apreciaza ca pulpa de fructe s-a inmuiat suficient .Pentru a verifica se scot bucatele de pulpa si se strang intre degete,daca se sfarma usor inseamna ca s+au oparit suficient. In general oparirea dureaza 10-15 minute dar timpul de oparire difera de la fruct la fruct si de la marimea bucatilor de pulpa. In timpul incalzirii zdrobitura se mesteca pentru a nu se prinde de vas.


PASAREA PULPEI


Prin aceasta operatiune se urmareste separarea pulpei de pielita seminte si alte parti ale fructelor. Odata cu aceasta separare se mai urmareste si macinarea pulpei pana la dimensiunile cele mai mici posibile.


Se foloseste un extractor sau se poate folosi cel de la prepararea bulionului de rosii.


CORECTAREACOMPOZITIEI EXTRACTULUI


Extractul obtinut poate fi consumat ca atare)caise ,piersici ,cirese) eventual se indulceste. Daca extractul este foarte vascos se dilueaza cu un sirop de zahar .


In general la 40-60 parti extract se adauga 60-40 parti in volume sirop preparat dupa cum urmeaza:


Se dizolva 200-250 g zahar si 2g acid citric(sare de lamaie) intr-un litru de apa fierbinte .Dupa dizolvarea zaharului se mai continua fierberea ,la foc domol,circa 10 minute,timp In care se indeparteaza spuma cu impuritati ,apoi se lasa pentru racire. Amestecul de extract cu sirop se face dupa gustul fiecaruia. Atunci cand fructele sunt bine coapte extractul fiind mai fluid nu se mai face amestecarea cu sirop. In scopul pastrarii in nectar in continuare a culorii si aromelor specifice fructelor este foarte importanta tratarea cu vitamina C.


Pentru tratarea nectarului cu vitamina C se foloseste o solutie de vitamina C dizolvata in apa. Pentru a obtine o solutie de 2% vitamina C se dizolva 10 pastile de vitamina C200 in 100ml apa usor calduta. Pentru a trata un litru de nectar cu 100 mg vitamina C este necesar sa se introduca 5 ml din solutie.


IMBUTELIEREA SI PASTRAREA NECTARURILOR.


Se folosesc sticle de 0,5-1 litru foarte curate iar pentru inchidere se recomanda capsule metalice cu filet.. Pasteurizarea nectarului se face prin turnarea nectarului incalzit,fierbinte in sticle. Nectarul obtinut dupa metoda de mai sus se incalzeste 5-10 minute la 80-90 oC. si se toarna in sticle calde care se umplu pana la 1 cm de la gura. Imediat dupa umplere se inchid cu capsule si se pun in cutii care sa asigure mentinerea temperaturii minim 3 ore. Mentinerea nectarului la temperatura la care a fost turnat asigura distrugerea microorganismelor care pot fi in sticle. Sticlele se pastreaza in pivnite ,camari ferite de inghet ,caldura sau lumina puternica. 


Valentina

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu