Satul Ein Kerem, situat la vest de Iersusalim, este potrivit traditiei locul nasterii Sfantului Ioan Botezatorul.
In vechime, satul era o asezare cananeita care s-a dezvoltat in jurul izvorului de la care si-a primt numele (Ein Kerem – "Izvorul viei”). Locul este identificat de asemenea ca "Beit Hakerem" inca din perioada israelita: "Fugiti, fiii lui Veniamin, fugiti din Ierusalim, trambitati cu trambita in Tecoa si dati semne prin focuri la Bethacherem ... .” (Ieremia 6:1)
Potrivit traditiei crestine, in acest sat se afla casa lui Zaharia si a Eisabetaei, parintii Sfantului Ioan Botezatorul. Satul mai era cunoscut si sub numele de "orasul lui Iuda”, asa cum apare in descrierea Sfantului Evanghelist Luca.
Elisabeta era verisoara Maicii Domnului. Dupa cum arata Luca, Feciara Maria a vizitat-o pe Elisabeta cand amandoua erau insarcinate. In timpul vizitei, pruncul a saltat in pantecul Elisabetei, aceasta umplandu-se de Duhul Sfant, cunoscand ca Maria avea sa dea nastere Fiului lui Dumnezeu. Fecioara Maria a stat apoi timp de trei luni impreuna cu Elisabeta pana cand s-a nascut Ioan, iar apoi s-a intors in Betleem.
Mia multe biserici si manastiri au fost ridicate in acest loc in timpul perioadei bizantine. Biserica Buneivestiri care a apartinut Cruciatilor a fost construita peste ruinele unui astfel de asezamant, mult mai vechi. Biserica Sfantului Ioan Botezatorul a fost de asemenea construita deasupra ruinelor altei manastiri datand din perioada bizantina.
Calugarii franciscani au inceput sa vietuiasca aici incepand cu anul 1674. Acestia au cumparat in acest sat teren si locuinte. Dupa ce satul s-a extins, incetul cu incetul a devenit loc de pelerinaj.
De asemenea, o serie de manastiri si biserici au fost construite si in ultimele doua veacuri. Dintre acestea amintim: Biserica Sfantul Ioan Ba-Harim - ridicata la sfarsitul sec. XIX si finalizata in 1920.; Manastirea Surorilor Sionului - fost construita in 1860; Biserica Ortodoxa greaca - construita spre sfarsitul sec. al XIX-lea fiind reconstruita in 1975; Biserica Buneivestiri - reconstruita in 1955; Biserica Ortodoxa Rusa - ridicata in 1905.
Biserica Franciscana Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul a fost construita peste locul in care, potrivit traditiei, Sfantul Ioan s-ar fi nascut. Locul este mentionat in scrierea "De situ Terrae Sanctae” a pelerinului Teodosie Arhidiaconul (530).
Capelele bizantine construite initial aici au fost distruse in timpul revoltei samaritenilor impotriva Imperiului Bizantin. (529-556) Locul este de asemenea mentionat in "Cartea demonstartiei” atribuita lui Eutihie al Alexandriei (940): ”Biserica lui Bayt Zakariya din districtul Aelia da martuire despre vizita Mariei facuta verisoarei sale Elisabeta”. Dupa recastigarea Ierusalimului in 1104, Cruciatii au reconstruit asezamantul deasupra ruinelor bizantine
.
Ordinul Ospitalierului a fost cel care s-a ocupat cu reconstructia locasului. Acesta a fost distrus sec. al XII-lea ramanand in ruine pana in perioada otomana. Manastirea a fost finalizata abia in 1895. Biserica cea noua a fost ridicata la sfarsitul sec. al XIX-lea si finalizata in 1920. Constructia a fost finantata de catre monarhii din Spania si, de atunci, manastirea este condusa de spanioli.
In 1941-1942 s-au efectuat sapaturi aheologice la vest de biserica. Au fost descoperite cateva camere sapate in piatra, morminte, precum si o presa petru struguri, mozaic pavimentar, mici capele decoarate cu mozaic. In camera sudica sapata in piatra a fost descoperit un tip de ceramaica nemaintalnit pana acum in Ierusalim, datand probabil din sec. I.
Pe o scara se coboara in asa-numita Pestera a lui Benedict, considerata a fi locul unde Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut. O stea din marmura marcheaza acest loc fiind insotita de inscriptia latina: "Hic prescursor Daomini natus est” – "Aici s-a nascut Inaintemergatorul Domnului."
Radu Alexandru
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu