Insula Sfantul Stefan este o insula naturala, aflata aproape de tarmul marii, la poalele muntilor Lovcen, intr-o zona de o frumusete deosebita, in Muntenegru. Aflata la o distanta de numai cinci kilometri de localitatea Budva, insula se arata a fi un loc natural unic in intreaga zona.
Potrivit legendei locale, in anul 1442, pe insula numita astazi "Sfantul Stefan", adica "Sveti Stefan", a fost zidita mai intai o fortareata. Intreaga insula a fost imprejmuita, mai apoi, cu un puternic zid de aparare, astfel incat familiile din localitatile invecinate sa se poata refugia pe aceasta, in cazul atacurilor otomanilor si ale piratilor.
Aceeasi legenda marturiseste ca intemeierea acestei fortarete a urmat unui atac asupra unei cohorte otomane, initiat de catre unul dintre neamurile Pastrovic. Acestia i-au atacat pe otomani, luand de la ei toate proviziile, avutiile si armele; cu acestea s-a ridicat mai apoi fortul de pe insula. In fortul initial existau 12 case, fiecare familie a neamului Pastrovic vietuind in cate una.
Pe terenul neted din-naintea bisericii inchinate Sfantului Stefan, aflata in centrul insulei, clanul Pastrovic s-a intalnit vreme indelungata, spre rezolvarea problemelor locale, de ordin juridic si politic. Acest obicei a tinut pana in anul 1929, locul fiind numit insa, pana astazi, "locul dreptatii".
Pe insula numita "Sveti Stefan" se afla astazi trei biserici ortodoxe: Biserica Sfantul Stefan, de la care si-a primit numele intreaga insula, este asezata pe cea mai inalta culme a insulei; Biserica Sfantul Alexandru Nevski si Biserica Adormirea Maicii Domnuluib, cea mai mica dintre toate, ramasita a unei vechi manastiri, aflata chiar la intrarea in oras, in micutul port al insulei.
Biserica Sfantul Stefan - Sveti Stefan - a fost construita in secolul al XV-le, in cinstea sfantului ocrotitor al neamului Pastrovic, odata cu zidirea aici a primelor locuinte, in forma de nava simpla. Biserica Sfantul Alexandru a fost zidita mai recent, anume prin secolul al XIX-lea, in apropierea bisericii celei vechi, ca biserica mai incapatoare. Iconostasul acesteia din urma este pictat de catre zugravul Marko Gregovic.
Datorita localizarii acesteia, insula s-a dovedit a fi un adevarat centru comercial si comunicational in vremea familiei Pastrovic. In perioada de glorie a Republicii Venetiene, insula ocupa o pozitie strategica si comerciala de mare insemnatate, majoritatea schimburilor comerciale avand loc in apropiere.
Pe la jumatatea secolului al XIX-lea, insula numara pana la 100 de locuinte, trei biserici si peste 400 de locuitori. Aceasta era capacitatea ei maxima. Asezarea de pe Insula Sfantul Stefan si-a pierdut din importanta spre sfarsitul secolului al XIX-lea, cand locuitorii acesteia, in mare parte pescari, au inceput sa emigreze.
In vremea razboaielor din Balcani, pe insula abia daca mai vietuiau vreo 30 de familii. In anul 1912, pe insula mai vietuiau abia 150 de locuitori, iar in anul 1954, numarul acestora ajunsese la numai 20.
De-a lungul vremii, insula Sfantul Stefan a cunoscut o serie de perioade succesive de glorie si decadere, ajungand astazi la a fi un puternic centru turistic. Refacerea insulei Sveti Stefan a inceput abia in anul 1955, cand aceasta a fost complet reparata, renovata si innoita, ea ajungand treptat un adevarat "oras-hotel".
Strazile, peretii, acoperisurile si fatadele isi pastreaza pana astazi infatisarea de odinioara, in vreme ce interioarele caselor imbina armonios traditionalul cu modernul. Pe insula se afla amenajate doua plaje naturale, una in partea dreapta si alta in partea stanga a insulei, avand impreuna o lungime de 1.170 de metri.
Teodor Danalache
CrestinOrtodox.Ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu