Recent Posts

miercuri, 16 martie 2011

Japonezii sunt la capătul puterilor: plâng și se roagă pentru viața lor


După ce cutremurul de 9 grade şi tsunamiul devastator (care a ucis peste 4.000 de oameni) au îngenuncheat Japonia, de ieri, niponii rămaşi fără case trebuie să facă faţă şi unui val de frig şi ninsorilor abundente.

  • Japonezii sunt  la capåtul puterilor:  plâng și se roagå  pentru viața lor
    Sursa: fotografii: Agerpres
  • În ciuda ninsorilor  abundente, echipele de  salvatori continuå så  caute supraviețuitori  printre ruine

Peste 600.000 de oameni de pe coasta nord-estică a Japoniei nu mai au locuinţe. “Dacă nu ne omoară radiaţiile prea curând, cu siguranţă frigul ne va ucide”, a spus o localnică din Fukushima, zonă aflată în alertă din cauza emisiilor de substanţe radioactive de la centrala nucleară.

Temperaturile au scăzut până la zero grade în departamentele Iwate, Miyagi şi Fukushima, chiar cele mai afectate de valul seismic provocat de cutremurul cu magnitudinea 9, produs vinerea trecută.

Sunt 600.000 de oameni evacuaţi

Condiţiile meteo complică activitatea celor aproximativ 80.000 de militari, poliţişti şi salvatori japonezi, care sunt sprijiniţi de numeroase echipe de specialişti străini, în căutarea supravieţuitorilor. Frigul îngreunează viaţa celor aproximativ 600.000 de persoane care au fost evacuate pentru că şi-au pierdut casele sau pentru că locuiau pe o rază de 20 km distanţă de centrala nucleară Fukushima, avariată de seism şi de tsunami. Oamenii trebuie să facă faţă şi lipsei de apă potabilă, de alimente şi de carburant, precum şi a electricităţii. Din păcate, prognoza meteo nu este deloc favorabilă, anunţându- se ninsori în continuare.

Încă un sat cu 10.000 de persoane dispărute

După ce, în urmă cu cinci zile, un sat întreg cu 10.000 de oameni a dispărut luat de tsunami, ieri, autorităţile din Japonia au găsit un alt sat, în aceeaşi zonă, Miyagi, complet devastat. Şi aici, peste 10.000 de niponi sunt daţi dispăruţi. Între timp, guvernul a anunţat bilanţul oficial al decedaţilor, de “doar” 4.000 de morţi. Cu toate acestea, armata susţine că numărul celor care au pierit ar putea ajunge la 50.000, intrând în calcul şi japonezii dispăruţi.

Reactoarele 3 şi 4, cele mai periculoase

Centrala nucleară de la Fukushima, care ţine în suspans o lume întreagă, pare a-şi “trăi” ultimele ore de viaţă.

Explozii, topirea parţială a miezului, incendii, eliberare de particule radioactive în atmosferă, toate s-ar putea prelungi pe zile întregi sau chiar luni, căci situaţia reactoarelor este d r a - matic ă : primul a explodat, după ce nu s-a reuşit răcirea sa; al doilea este şi mai afectat de evenimentele produse, pentru că a luat foc, a explodat, iar pereţii au fost distruşi pentru a putea fi răcit cu apa din ocean.

În acest moment, nu există niciun sistem de răcire în funcţiune. Reactoarele 5 şi 6, de asemenea, se confruntă cu probleme de răcire, iar temperatura din interior a crescut considerabil. Cele mai periculoase sunt acum reactoarele 3 şi 4. Primul dintre ele, afectat luni de o explozie, are probleme serioase de răcire. Nucleul s-a topit parţial, iar emisia de particule radioactive în atmosferă este în creştere.

Sute de replici, în ultimele cinci zile

După cutremurul major de 9 grade care a avut loc, vineri, în Japonia, s-au înregistrat de atunci sute de replici seismice, cu intensitatea între 3,5 şi 7 grade. Ultima a avut loc chiar ieri dimineaţă, însă nu a generat o alertă de tsunami. Populaţia e din ce în ce mai speriată pentru că specialiştii au avertizat că alt cutremur major e iminent.

Elicopterele armatei au încercat să arunce apă, pentru a răci reactoarele

Autorităţile au încercat, dar nu au reuşit să arunce apă cu ajutorul elicopterelor, pentru a răci un reactor avariat în urma cutremurului, din cauza nivelului prea ridicat de radiaţii, a anunţat agenţia Kyodo, care citează Ministerul Apărării. Aparatele de zbor trebuiau să acţioneze la reactorul nr. 3, de la Uzina Fukushima Daiichi. Aseară, elicopterele armatei erau în aşteptare, dar existau temeri că reactorul ar putea emana vapori radioactivi, în urma avarierii recipientului în care se află barele de combustibil.

Străinii fug din ţară

Mai multe ambasade, companii europene şi organizaţii media, inclusiv din România, le-au recomandat angajaţilor să părăsească regiunea Tokyo. Şi ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a anunţat, ieri, că România va retrage personalul neesenţial de la Ambasada de la Tokyo. Evacuarea însă ar putea fi imposibilă pentru că tot mai multe companii aeriene îşi ţin avioanele la sol, de teama norului radioactiv.

Aşa se protejează niponii de radiaţii

Presa internaţională a publicat, ieri, imagini impresionante din diverse părţi ale Japoniei, cu oameni care încearcă să se protejeze de radiaţii aşa cum pot. Cel mai des pot fi văzuţi pe stradă ţinând deasupra capului cartoane, placaje sau bucăţi de tablă învelite în folie de aluminiu (foto stânga), menite să respingă, spun ei, particulele radioactive. Alţii se protejează cu umbrele sau pur şi simplu îşi pun hainele pe cap.

Spațiul aerian din cinci țări, afectat de radiații?

Specialiștii britanici au emis ieri un avertisment pentru spațiul aerian din cinci țări, din cauza nivelului ridicat de radiații din Japonia. Statele care au primit avertismente sunt Japonia, SUA, China, Coreea de Sud şi Rusia. Din această cauză, companiile de zbor din ţările afectate ar putea să-şi blocheze la sol avioanele, până la trecerea pericolului reprezentat de existenţa unui nor radioactiv.


Mai mult: Japonezii sunt la capătul puterilor: plâng și se roagă pentru viața lor - Ştiri externe | Libertatea.ro

LIBERTATEA

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu