Mai întâi i-a lovit un cutremur devastator de 9 grade. Zeci de minute mai târziu, un tsunami a ras de pe faţa pământului sate şi oraşe şi a ucis mii de oameni.
N-a trecut mult şi japonezii au intrat în alertă nucleară: o serie de explozii şi incendii la centrala de la Fukushima au declanşat ceea ce e considerat încă dinainte de deznodământ, cel mai grav accident nuclear după Cernobîl.
Iar acum, ninsoarea şi viscolul puternic fac ravagii în arhipelagul nipon. Toate în mai puţin de o săptămână!
Criza umanitară din Japonia atinge dimensiuni devastatoare. Sute de mii de oameni rămaşi fără case în urma cutremurului şi tsunamiului care i-a urmat se confruntă acum cu zăpadă, viscol şi temperaturi de -5 grade Celsius.
Vremea foarte rea îngreunează operaţiunile de salvare, care oricum se desfăşoară în condiţii extreme de dificile. Radiaţiile apărute în urma exploziilor de la Fukushima nu mai sunt doar o ameninţare, ci un pericol real cu care oamenii se confruntă.
Catastrofa din Japonia ar putea avea un impact mai mare decât tragedia de la Cernobîl. Tocmai a spus acest lucru purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, după ce ministrul Ecologiei de la Paris declarase că, la Fukushima, scenariul cel mai grav este posibil şi chiar probabil.
Şi, în vreme ce lumea întreagă se uită îngrozită la toate cele se întâmplă în Japonia, la Tokyo, oamenii încearcă să îşi păstreze calmul, să se organizeze, să mai supravieţuiască o zi.
"Panica vine din egoism", spune un japonez din oraşul din care mai toate ţările îşi retrag cetăţenii. Un japonez care, la fel ca şi ceilalţi, nu ştie ce va fi mâine.
Libertatea.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu