File afumat de peste cu salata de legume
Ingrediente:
200 gr. file de peste
(pastrav,somon,etc),150 gr.morcov,100 gr. radacina de telina ,50 gr. ridiche neagra,1 praz mic,1 lingurita sos de soia,1 lingura de otet,1 lingurita de otet,4 linguri ulei de masline,putin piper
Mod de preparare :
Fasonam fileurile de peste,in asa fel incat se rezulte forme egale.Ceea ce rezulta dupa fasonare se taie marunt si se introduc in salata Spalam si curatam legumele,dupa care le radem foarte fin.Prazul se taie si el foarte fin.Ridichea neagra se amesteca separat cu otetul si zaharul ,se lasa cam 5 minute si apoi si amesteca cu restul legumelor.Adaugam sosul de soia si uleiul de masline,apoi ametecam bine.
Cu ajutorul unei forme cilindrice sau a unui pahar de apa cu inaltime mica dam forma salatei de legume.Asezam un file de peste pe farfurie,apoi aranjam un strat de legume de 3-4 cm.Peste acestea,vom aranja inca un file si din nou legume.Deasupra asezam cu grija o bucata frumoasa de file.
Timp de preparare: 2 h complexitate medie
Ingrediente:200 gr. brinza telemea de oi, 150 gr. hamsii sau orice fel de peste marunt sarat, 2 salate verzi, citeva ridichi, 3 rosii, 1 lingura patrunjel tocat, sare, piper; Pentru sos: 2 cepe verzi tocate cu tot cu cozi, 4 linguri ulei, 2 linguri otet, 1 lingura marar tocat, sare, piper, 1 virf cutit cimbru
Mod de preparare:Se desareaza cca 1 ora in apa hamsiii, apoi se curata. Se taie salatele, ridichile, rosiile, patrunjelul. Se amesteca pestele si cruditatile, se asezoneaza cu un sos din otet, ulei, sare, piper, cimbru. Se lasa acoperita doua ore ca sa se intrepatrunda aromele. Cind se serveste, se plaseaza in centrul salatierei brinza taiata cuburi mici, presarata cu ceapa verde tocata, iar pe margine salata.
Timp de preparare: 15 min complexitate redusa
Ingrediente :1 conserva ton, 1 conserva porumb, 2 cepe, 4-5 linguri maioneza
Mod de preparare
Tonul se scoate din conserva si se pune intr-un vas. Porumbul se scurge de zeama lasata in conserva si se pune peste ton. Ceapa curata si spalata se taie marunt si se pune peste celelalte ingrediente impreuna cu maioneza si se amesteca bine.Se serveste rece
Se folosesc resturi de peste fiert si dezosat. Se serveste cu orez fiert, felii de rosii, fâsii subtiri de ardei gras, masline (negre si verzi). Separat, se pregateste sosul urmator: se zdrobesc bine, cu furculita, 2 galbenusuri de ou fiert tare, iar albusurile se toaca, nu prea marunt. Se adauga 2 linguri de otet, o jumatate de lingurita de mustar dulce, sare, putin piper; se amesteca bine toata compozitia, apoi se adauga, treptat, trei sferturi de pahar de ulei. La urma se adauga în sos o lingura de patrunjel si arpagic, tocate marunt si 2 castraveciori în otet, tocati marunt si scursi bine de zeama. Sosul nu trebuie sa fie prea gros si cine doreste poate amesteca pestele, taiat bucati potrivite, cu orezul fiert si cu o lingura-doua de sos.
Ingrediente: Mustar, doua oua, arpagic, tarhon, patrunjel, usturoi, sos vinegret.
Mod de preparare: Pestele fiert se taie în bucati mici. în putina apa se fierb zarzavaturile aromate: o legatura de patrunjel, câteva frunze de tarhon, câteva bucati de arpagic, 2 catei de usturoi. Dupa 5 minute de fierbere, se scurg zarzavaturile si se paseaza. Se pregateste un sos vinegret (3 linguri de ulei, 1 lingura de otet, nu prea plina), caruia i se adauga 1/2 lingurita de mustar, ouale fierte tari, zdrobite cu furculita cât mai bine, sî-verdeturile fierte. Resturile de peste, taiate marunt, se acopera cu acest sos, care se poate servi si separat, în sosiera. Salata de peste se serveste cu cartofi fierti.
Se scot aripile, coada si sira spinarii sardelelor (dintr-o cutie de sardele de cea 200 g). Se fierb doua oua tari; galbenusul se zdrobeste cu furculita într-un castron, apoi se adauga sardelele taiate în bucati mici, câteva foi de salata verde taiata ca taiteii, sare, piper, o lingura de smântâna (facultativ), ulei si lamâie. Se mai adauga feliute din albusul de ou fiert tare, 1-2 castraveciori în otet, tocati marunt, 1-2 cartofi, fierti în coaja, curatati si taiati felii subtiri, câteva masline. Se amesteca totul bine si se potriveste la gust (acru, sarat, piperat). Se asaza într-o salatiera si se orneaza cu o bordura de felii de rosii.
Se desareaza 250 grame de hamsii, se rup capetele, se spala bine în câteva ape. Se pun la fiert, în coaja, 3-4 cartofi. Când sunt fierti, se curata si se taie cuburi mici. Se curata 3-4 legaturi de marar si 1 legatura de patrunjel. Se amesteca totul, se adauga otet si ulei dupa gust. Se prepara cu o jumatate de ora înainte de a fi servita. Se mai pot pune felii de ou fiert tare si câteva masline.
Ingrediente: Heringi, ceapa, castraveciori acri, cartofi, ulei, otet, piper, sare, oua, masline.
Mod de preparare I: Heringii curatati si desarati se taie în felii. Se adauga ceapa taiata rondele subtiri, castraveciori acri si cartofi fierti, taiati în sferturi, ulei, otet, piper si sare. Se decoreaza cu felii de ou rascopt si cu masline.
Mod de preparare II: Se prepara la fel ca în reteta de mai sus, înlocuind uleiul si otetul cu maioneza. Cine doreste poate adauga 1-2 mere crude, curatate de coaja si rase.
Mod de preparare :
500 grame de heringi sau cherci, 300 grame de ceapa, 1 lingura de morcov ras, 50 ml ulei, 1 legatura de patrunjel, 50 ml otet, câteva boabe de piper, o foaie de dafin, lamâie, masline. Se desareaza si se curata heringii sau chercii si se taie apoi în bucatele. Se taie ceapa în felii subtiri, se amesteca cu patrunjei tocat marunt, o foaie de dafin sfarâmata, morcovul ras pe o râzatoare cu gauri mari si piperul boabe (e preferabil ca ceapa sa fie oparita cu apa clocotita, apoi trecuta imediat în apa rece). Se aranjeaza zarzavatul în mijlocul unui platou, iar de jur împrejur bucatelele de heringi. Se toarna deasupra un sos preparat din ulei si otet. Se decoreaza cu felii de lamâie si masline.
Marioara
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu