Aluat pentru pasca
500 gr faina
125 gr zahar
50 gr unt
2 linguri ulei
250 ml lapte aproximativ
3 oua
1 lingura rom
esenta de vanilie
25 gr drojdie instant
1 lingurita rasa sare
Umplutura pentru pasca
1 kg branza de vaci
200 gr zahar pudra
50 gr unt
2 pachetele zahar vanilat
5 oua
3 linguri smantana
1 lingura rom
1 esenta de rom
100 gr stafide
1 lingura gris
1 lingura faina
1 lamaie pentru coaja
1 lingurita rasa sare
Mod de preparare
Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut si putin zahar. Se oparesc 3-4 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand sa nu faca cocolosi. Dupa ce s-a racorit se amesteca cu drojdia (daca este instant cu atat mai bine), se acopera cu un servet si se pune la loc cald sa creasca;
Se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul, pana devine ca o crema spumoasa;
Cand drojdia cu faina au crescut se toarna peste restul de faina si se amesteca adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma;
Se framanta cel putin jumate de ora, aducand aluatul de pe margini in centru si adaugandu-se treptat uleiul, romul, untul topit cald, iar daca aluatul este prea tare se mai adauga putin lapte caldut;
Se aduna aluatul in covata, se presara cu faina, se acopera cu un servet, se aseaza la cald, departe de usa sau fereastra si se lasa sa creasca cam 1 ora;
Cand a crescut aluatul se imparte odata in 2 jumatati si o jumatate in 3 bucati;
Din prima jumatate se intinde o foaie rotunda de cca 0,5 cm grosime, de marimea formei rotunde in care se coace. Se unge tava cu unt, se asaza foaia de aluat pe fundul acesteia;
Din 2 bucati de aluat din cea de a doua jumatate, se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, care se impletesc si se aseaza de jur imprejur, lipite de marginea tavii, apasand capetele, ca sa se uneasca intre ele. Se lasa sa creasca;
Din bucata de aluat ramasa, se fac patru suluri mici, care se impletesc doua cate doua si se pun pe deasupra umpluturii cu branza, in forma de cruce;
Pentru umplutura se freaca branza cu untul, galbenusurile, putina sare, zaharul vanilat, coaja de lamaie, grisul, faina, smantana, untul, o parte din stafide, albusurile spuma, apoi se toarna peste aluat si se presara cu restul de stafide;
Se unge cu ou si se da la cuptor la foc potrivit cam 1 ora;
Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca si se scoate din forma cand s-a racit.
Marioara
Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut si putin zahar. Se oparesc 3-4 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand sa nu faca cocolosi. Dupa ce s-a racorit se amesteca cu drojdia (daca este instant cu atat mai bine), se acopera cu un servet si se pune la loc cald sa creasca;
Se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul, pana devine ca o crema spumoasa;
Cand drojdia cu faina au crescut se toarna peste restul de faina si se amesteca adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma;
Se framanta cel putin jumate de ora, aducand aluatul de pe margini in centru si adaugandu-se treptat uleiul, romul, untul topit cald, iar daca aluatul este prea tare se mai adauga putin lapte caldut;
Se aduna aluatul in covata, se presara cu faina, se acopera cu un servet, se aseaza la cald, departe de usa sau fereastra si se lasa sa creasca cam 1 ora;
Cand a crescut aluatul se imparte odata in 2 jumatati si o jumatate in 3 bucati;
Din prima jumatate se intinde o foaie rotunda de cca 0,5 cm grosime, de marimea formei rotunde in care se coace. Se unge tava cu unt, se asaza foaia de aluat pe fundul acesteia;
Din 2 bucati de aluat din cea de a doua jumatate, se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, care se impletesc si se aseaza de jur imprejur, lipite de marginea tavii, apasand capetele, ca sa se uneasca intre ele. Se lasa sa creasca;
Din bucata de aluat ramasa, se fac patru suluri mici, care se impletesc doua cate doua si se pun pe deasupra umpluturii cu branza, in forma de cruce;
Pentru umplutura se freaca branza cu untul, galbenusurile, putina sare, zaharul vanilat, coaja de lamaie, grisul, faina, smantana, untul, o parte din stafide, albusurile spuma, apoi se toarna peste aluat si se presara cu restul de stafide;
Se unge cu ou si se da la cuptor la foc potrivit cam 1 ora;
Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca si se scoate din forma cand s-a racit.
Marioara
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu