Recent Posts

marți, 26 aprilie 2016

PAINE NEFRAMANTATA

Am dat acum ceva vreme peste un video realizat de New York Times, in care un brutar sustinea ca are o reteta de paine care poate concura cu painea celei mai bune brutarii si ca ar putea-o face si un copil de 4 ani. Am urmarit pana la capat,curioasa de rezultat. Am fugit imediat in bucatarie si in 2 minute am facut aluatul si l-am si pus in frigider, la dospit, pentru a doua zi. A iesit o paine de o bunatate exagerata, cu o coaja super crocanta, un miez elastic, iar in casa s-a raspandit un parfum de…de brutarie…Un miros de paine atat de natural si imbietor…O spun cu mana pe inima ca e cea mai buna paine pe care am mancat-o / facut-o pana acum. De curand am descoperit cat e de versatil acest aluat, si am inceput sa fac pide , pizza, si alte trasnai. Jur ca sunt extraordinar de bune, si stiti ca eu nu laud degeaba nimic. Cand insist, stiti ca nu trebuie sa ratati reteta pe care o ridic in slavi. :) Asa ca fugiti in bucatarie sa beti un pahar de apa, si intre timp “pierdeti” 2 minute sa amestecati 5 ingrediente intr-un castron, si maine veti ramane uimiti de ce o sa vedeti/mirositi/gustati. Urmati pas cu pas reteta, NU LASATI LA DOSPIT LA TEMPERATURA CAMEREI, ci in frigider, si intoarceti-va sa-mi spuneti ce parere aveti. Am exagerat ? Of course not! :)No knead bread 1
Insist sa incercati painea asta super simpla, fiindca e prea buna. Nu trebuie sa ramana la stadiul de reteta neincercata.
No knead bread 5
Ingrediente pt o paine
500 g faina 000
340 ml apa
13 g drojdie de bere proaspata
2 lingurite sare
Mod de preparare
Uitati-va la acest video si nu veti mai avea nevoie de nici o explicatie, in ceea ce priveste impaturirea, ca altceva nu trebuie sa faceti. In video sunt usor alte cantitati si alt procedeu. Drojdia este foarte putina, insa aluatul este lasat la temperatura camerei. Eu fac aceasta paine cu cantitati diferite, si o las la crescut in frigider. Sa ne intelegem de la inceput. : )
Si sa explic cum fac eu minunea asta spatiala:
Cernem faina intr-un vas si o amestecam cu sarea. Eu folosesc intotdeauna drojdie proaspata, pe care o dizolv in apa la temperatura camerei (puteti inlocui 13 g de drojdie proaspata cu 2 g liofilizata. In acest caz, drojdia se amesteca cu faina).
Lichidul vi se poate parea cam mult, si aluatul prea moale,dar painea asta are nevoie de hidratare, si e ok asa.
Am turnat lichidul peste faina si am invartit cu  o lingura de 4-5 ori, pana s-a adunat cat de cat, dupa care am pus capacul recipientului, si am “uitat” totul frigider pana a doua zi, preferabil cam pe la aceeasi ora. Il puteti pune si intr-un castron acoperit. Important e sa il puneti in frigider. Lasat temperatura camerei, are nevoie de mult mai putina drojdie.
Trebuie sa il lasam intre 12 si 24 de ore. Eu l-am lasat 17, dar uneori il las si 10-12. Cu cat mai mult, cu atat mai bine, insa.
Pane senza impasto 3A doua zi am scos aluatul din frigider si l-am rasturnat pe planul de lucru pudrat cu faina din belsug.
Mi-am infainat bine de tot mainile, am pudrat niste faina si deasupra aluatului, si l-am aplatizat usor, intr-un dreptunghi.
Am adus partea dreapta pana la jumate, apoi am acoperit partea dreapta cu partea stanga.
Daca folosim destula faina in etapa asta,nu ni se va lipi de maini nici macar un pic de aluat.
Am intors sulul format, si am mai facut o data acelasi lucru, ca in poze si video.
Am pudrat bine de tot cu faina un servet de bucatarie, pe care am asezat aluatul cu partea deschisa, sa zicem, in JOS.
Am pudrat cu faina si deasupra,si am inchis servetul, lasand aluatul la temperatura camerei cca 30 min / 1 ora daca aveti timp.
Am incins foarte bine cuptorul, la temperatura maxima (de obicei 250°C), cu o oala cu tot cu capac inauntru.
Am ridicat usor prosopul, si am luat aluatul in palma, in asa fel incat partea de jos, sa ramana in sus.
Am deschis cuptorul si cu miscari rapide, cu o manusa, am ridicat capacul oalei incinse, am aruncat painea in ea, am acoperit cu capacul si am lasat-o cca 25 min. Am luat capacul si am mai lasat painea alte 10-15 minute. Si cu doar 2 minute de “munca”, a doua zi am pe masa cea mai buna paine pe care am mancat-o vreodata.No knead bread 3
No knead bread 2

2 comentarii:

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

This is really an interesting blog I love it and enjoyed it so much keep sharing like this. Windows tech support

Trimiteți un comentariu