Recent Posts

marți, 17 decembrie 2013

TORT JACK DANIELS SI CIOCOLATA DE LA NARCISA SUCIU DIN FINLANDA ACUM,,





Tort Jack Daniels si ciocolata

Ingrediente:
Pentru blat:
340g Faina alba
500g zahar
130g cacao
2 ¼ lingurite praf de copt
2 ¼ lingurite bicarbonat de sodiu
4 oua
375ml lapte gras
200ml ulei
3 lingurite esenta vanilie
375ml apa fierbinte

pentru sirop
100ml apa
100g zahar
50ml Jack Daniels sau orice altceva vreti (rom, cognac, etc)

pentru crema
150g unt, temperatura camerei
300g zahar praf
4 linguri lapte condensat sau mascarpone
2 linguri (sau mai mult, dupa gust) Jack Daniels (sau ce ati ales sa folositi la sirop)

pentru glazura
250g ciocolata neagra, maruntita
250ml smantana dulce, grasa
3linguri zahar ( brun, daca aveti)

Si acum, la treaba!

Pentru blat.
Incalziti cuptorul la 180 C'.
Cele trei straturi de blat se coc separat. Aluatul o sa va para foarte lichid, nu va stresati, o sa se coaca frumos, daca ati respectat cantitatile.
Pregatiti forma de copt cu unt si faina (tapetati-o), forma ar trebui sa aiba aprox 20-25 cm diametru. Nu uitati, se fac 3 blaturi!

Intr-un bol amestecati foarte bine faina, zaharul,cacaoa, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.
Intr-un alt bol bateti ouale, (puteti folosi mixerul, bineinteles) adaugati apoi laptele si uleiul.Amestecati bine si apoi turnati amestecul peste ingredientele uscate. Amestecati pana se omogenizeaza foarte bine.
Amestecand continuu, adaugati apa fierbinte treptat , ca sa se omogenizeze totul.
Turnati o treime in forma de copt si coaceti la 180 grade, in centrul cuptorului pentru aprox 25- 30 minute. Faceti testul cu scobitoarea ca sa fiti siguri ca e copt. Procedati la fel si cu restul aluatului.

siropul
Intr-un vas mic, la foc mediu,amestecati apa cu zaharul. Fierbeti 1-2 minute, pana se topeste zaharul, adaugati Jack-ul, romul sau ce esenta ati ales, mai fierbeti un minut si apoi lasati-l sa se raceasca putin.
Insiropati cele 3 blaturi cat siropul e inca cald, apoi lasati-le sa se raceasca complet.

Crema de unt
Untul sa fie moale, la temperatura camerei. Bateti untul cu mixerul 2-3 minute,pana se face ca o crema.Adaugati zaharul pudra, amestecati pana se omogenizeaza si adaugati laptele condensat sau mascarponele, ce ati ales.Continuati sa amestecati pana e moale si cremoasa toata treaba asta, adaugand treptat si whiskey-ul sau ce ati ales pentru sirop si pana se amesteca bine totul.

Glazura
Topiti ciocolata la bain marie.
Intr-un vas, la foc mediu, amestecati smantana dulce cu zaharul pana zaharul se topeste. Fierbeti un minut apoi lasati sa se raceasca putin, unul-doua minute.
Turnati smantana cu zahar treptat, amestecand , peste ciocolata topita. Folositi o spatula de silicon sau o lingura de lemn ca sa amestecati pana devine o crema lucioasa.
Lasati sa se raceasca pana devine usor de folosit, aprox juma de ora.

Asamblati tortul
Puneti putina crema pe platoul pe care il folositi, blatul se va 'lipi' de platou. Puneti primul blat, acoperiti-l cu jumatate crema de unt,puneti al doilea blat, restul de crema si puneti peste al treilea blat.
Acoperiti tortul cu glazura, daca s-a racit bine puteti folosi un cutit, daca e inca calduta si curge, nu va faceti griji, se va intari foarte bine in frigider.

Ornati cu ce va place, eu am facut trandafiri si frunze din martipan.
Gata! 


Narcisa Suciu
Finlanda

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu