Recent Posts

duminică, 29 decembrie 2013

PRAJITURA MINUNE CU CREMA DE ZAHAR ARS SI PANDISPAN DE CIOCOLATA

Prajitura cu crema de zahar ars si pandispan din ciocolata
Prăjitură minune cu cremă de zahăr ars şi pandişpan de ciocolată.

Ingrediente: (pentru o formă de 22-24 cm)


Pentru crema de zahăr ars
  • 800 ml lapte proaspăt nedegresat
  • 5 ouă mari sau 6 medii (în jur de 350 g cântărite cu coajă)
  • 180 g zahăr alb
  • 1 linguriţă extract de vanilie, rom sau brandy (după preferință)
  • coaja răzuită de la o jumătate de portocală (preferabil netratată)
  • 4 linguri de zahăr pentru a carameliza forma
Pentru pandişpanul de ciocolată
  •  1 ou mare
  • 100 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • 100 ml ulei (eu am folosit de floarea-soarelui)
  • 100 g de făină albă
  • 1 linguriţă de praf de copt
  • 3 linguri cu vârf de cacao amară (30 g)
Avem nevoie de o formă de copt ce poate fi pusă şi pe ochiul aragazului şi în cuptor.

Cum se prepară prăjitura

Încălzim cuptorul la 180°C. Pregătim o tavă pentru coacerea la bain-marie la cuptor: luăm o tavă mai mare decât forma pentru prăjitură și punem în ea două degete (2 cm) de apă fierbinte.

Pentru a prepara crema de zahăr ars, vărsăm cele 4 linguri de zahăr în formă şi punem pe aragaz pentru a se forma caramelul. Când zahărul se topeşte rotim forma pentru a distribui caramelul în mod uniform.
Punem ouăle şi zahărul într-un vas încăpător, batem bine cu mixerul până când compoziţia se umflă şi se deschide la culoare (8-10 minute). Adăugăm esenţa de vanilie, jumătate de coajă de portocală rasă şi  laptele. Amestecăm pentru omogenizare. Compoziţia pentru zahăr ars e gata.

Separat preparăm pandişpanul de ciocolată. Batem bine oul cu zahărul. Adăugăm laptele, uleiul, cealaltă jumătate de coajă de portocală rasă, pudra de cacao cernută prin sită, faina şi praful de copt amestecate şi strecurate prin sită. Amestecăm bine (cu o spatulă sau o lingură de lemn) până se omogenizează compoziţia. E gata şi compoziţia pentru pandişpanul de ciocolată.

Vărsăm în formă compoziţia pentru zahăr ars. Vărsăm în mijlocul aceleiași forme şi compoziţia pentru pandişpan. Probabil o să vezi cum dispare la fund şi o să ai senzaţia că s-a împrăştiat peste tot şi ai ratat prăjitura. Nu te speria, în timpul coacerii cele două compoziţii se separă singure în două straturi diferite.

Punem forma în tava deja pregătită cu 2 cm de apă fierbinte, dăm la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru circa 50 de minute. Când e gata o scoatem din cuptor, o lăsăm să se răcească complet, apoi o punem într-un vas cu apă rece pe fund. O dăm la frigider pentru o noapte. A doua zi o răsturnăm pe platou şi, în sfârşit!, o putem savura. 

Vei observa că prăjitura pluteşte într-un sos de caramel (format în timpul coacerii), sos delicios care însiropează blatul. Prăjitura se scoate din formă cu uşurinţă, trebuie doar să îndepărtezi cu o scobitoare marginile crustei. Dacă mai rămâne ceva din ea, prăjitura se poate păstra 2-3 zile la frigider.
Prajitura cu crema de zahar ars si pandispan din ciocolata

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu