Recent Posts

duminică, 29 decembrie 2013

PRAJITURA ENGLEZEASCA CU MORCOVI SI NUCI


CARROT CAKE

Ingrediente (pentru o formă de 24 cm):

4 ouă, 250 ml ulei vegetal (eu am pus de soia), 350 gr zahăr brun nerafinat de trestie (tip „muscovado” – ca alternativă se poate folosi zahăr alb), 2 linguriţe de esenţă de vanilie, 250 g faină 00, 1 plic de praf de copt (16 g), un vârf de sare, 2 linguri rase de scorţişoară (sau după gust), 350 g de morcovi raşi, 100 g nuci, coaja rasă de la o portocală, unt şi faină pentru a unge formă de tort.

Pentru glazură :

100 g unt moale (la temperatura camerei), 200 g cremă de brânză (gen Philadelphia), 200 g zahăr pudră, 1 linguriţă esenţă de vanilie, coaja rasă de la o portocală, 100 g nuci.

Mod de preparare:

Preîncălziţi cuptorul la 180°C, ungeţi bine cu unt şi făină o formă de tort de 24 de cm.
Într-un vas mare şi adânc bateţi bine cu mixerul ouăle, uleiul, zahărul şi esenţa de vanilie, coaja de portocală rasă. Adăugaţi făină cernută şi amestecată cu praful de copt, sarea, scorţişoara şi amestecaţi bine pentru a omogeniza amestecul.
Adăugaţi morcovii raşi şi nucile tăiate bucăţele mici (nu fărâmiţate) şi amestecaţi bine până se omogenizează.

Puneţi compoziţia în formă şi daţi la cuptor pentru circa o oră, până când devine aurie. Se verifică dacă s-a copt introducând o scobitoare în tort: dacă scobitoarea iese uscată, prăjitura este gata. 

Lăsaţi prăjitura să se răcească 10 minute şi apoi scoateţi-o din formă pentru a facilita procesul de răcire.

Între timp preparaţi glazura amestecând toate ingredientele (mai puţin nucile) până când obţineţi o cremă densă.
Când prăjitura s-a răcit complet tăiaţi-o pe jumătate pentru a obţine 2 blaturi, folosiţi jumătate din crema de mai sus pentru a o umple şi restul de cremă pentru a orna tortul. Decoraţi cu nuci.

Sfatpentru un rezultat mai bun înfăşuraţi pentru 10-15 minute morcovii răzuiţi într-un prosop curat de bucătărie, în acest fel morcovii – care tind să lase mult apă   se usucă puţin şi se vor omogeniza mai bine cu restul compoziţiei.
După cum spuneam la începutul articolului, această reţetă ne-a fost oferită de prietena noastră, Ancutza. Mulţumim!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu