Recent Posts

luni, 18 aprilie 2011

OUA ROSII VOPSITE PENTRU SARBATOAREA PASTELUI



Pentru a avea ouă frumoase de Paște, pregătiți-vă pentru Joia Mare următoarele: ouă frumoase, mari, cu coaja netedă și albă, vopsea de ouă bună și multă imaginație pentru decorare. Pentru vopseaua cumpărată din comerț e bine să pregătiți și mănuși că se ia tare greu de pe piele. O variantă ieftină și naturală este folosirea cojilor de ceapă roșie la vopsit – cam 5 cepe mari pentru 12-15 ouă roșii.

oua-vopsiteIngrediente:

  • 10 Ouă
  • coji de ceapă roșie (de la 4 cepe mari)
  • 1 lingură oțet
  • sare
  • frunzulițe de decor

Preparare:

1. Spălați și degresați ouăle cu apă călduță, apoi ștergeți-le cu un prosop curat (poate fi prosop de hârtie).

2. Puneți apă la fiert într-o oală închisă la culoare (se pătează de la vopsea), adăugați sare și lingura de oțet (pentru fixarea culorii). Adăugați cojile de ceapă.

3. Pregătiți ouăle: se fixează frunzulița pentru decor pe o parte a oului (umeziți o frunză de pătrunjel, mărar, trifoi, căpșune etc), se pune oul într-un ciorap și se strânge bine ciorapul în jurul oului astfel încât să nu permită frunzuliței să se miște. Se leagă ciorapul bine la capete sau se înoadă.

4. Introduceți ouăle la fiert în oală, unul câte unul. După ce dă apa în clocot, lăsați-le la fiert minim 10 minute la foc mic, să se prindă culoarea.

5. Opriți focul și scoateți ouăle unul câte unul cu o lingură de lemn pe o farfurie întinsă. Se lasă la răcit fără să se șteargă. Ca să nu apară pete la uscare, așezați ouăle pe partea cu frunza.

6. După ce s-au răcit și uscat, scoateți ciorapul, aruncați frunza și ungeți cu puțin ulei sau slănină pentru luciu.

Pentru încondeiat se folosește ceară curată de albine, topită într-un ibric. Cu un tub subțire, metalic, se desenează cu ceară călduță modelele dorite. Se pun ouăle la fiert direct în baia de vopsit.
Dacă doriți să folosiți vopsea de ouă, fiebeți ouăle înainte minim 5 minute, apoi vopsiți-le. Reduceți, în acest fel, timpul de expunere la vopsea.

Valentina

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu